Vuotava suoli - mistä on kyse?

14.07.2024

Törmäsin käsitteeseen "vuotava suoli / leaky gut" jo joitain vuosia sitten ja silloin ajattelin, että se olisi pelkästään suoliston alueelle kohdistuva terveydellinen ongelma. Näin ei kuitenkaan ole, vaan vuotavan suolen johdosta voi moni muukin osa-alue kehossa oireilla. Vuotava suoli on kirjaimellisesti vuotava suoli, tarkemmin sanottuna ohutsuoli. Tosin samasta vaivasta puhutaan josku vähän kömpelömällä sananparrella "lisääntynyt suolen läpäisevyys".

Ohutsuolen olisi tarkoitus olla suodatin, josta pääsee läpi vain pienet ravinteet ja vesi, ja suurempien molekyylien läpi pääseminen olisi estetty. Terve limakalvo ja sen pintasolukko erittää solulimaa, joka estää suurien molekyylien imeytymisen suolen läpi sekä haitallisten bakteerien kiinnittymisen sen pintaan. Mutta, kun suolen pintasolukko ja suolinukka vaurioituvat, myös suolta kasassa pitävät solujen väliset saumat, eli tiiviit liitokset, alkavat löystyä. Myös heikon soluliman erityksen vuoksi suoliston pinnan suojamekanismi on heikentynyt ja tiiviit liitokset löystyneet. Näistä rakosista pääseekin elimistöön helposti sellaista, joka sinne ei kuulu mm. bakteerit ja toksiinit sekä ruoka-aineiden sulamattomat antigeenit. 

Mutta, mikä voi vaurioittaa suolta niin, että se alkaa vuotaa tai päästää isompia partikkeleita lävitseen? Suuri tekijä on se, mitä sinne suoleen laitetaan eli ruoka ja juoma sekä lääkkeet.

Haittatekijöitä ovat mm.:

  • ruoan lisäaineet sekä muuntogeenit (gmo)
  • ruoka-aineyliherkkyyttä aiheuttava yhdisteet
  • lääkkeet; mm. antibiootit, tulehduskipulääkkeet
  • ympäristämyrkyt sekä kotitalouden kemikaalit
  • alkoholi
  • tulehdukset
  • tupakointi
  • ruoka-aineallergiat
  • häiriintynyt suoliston mikrobiflooran tasapaino eli dysbioosi
  • ohutsuolen bakteerien liikakasvu (sibo)
  • pitkäaikainen henkinen stressi 

Suolistobakteerit ovat olemassa siksi, että ne pitävät sinut terveenä ja suoliston tiiviinä ja toimintakykyisenä. Suolistoa tarvitsemme meidän mm. immuunipuolustuksessa, vitamiinien ja hormonien tuottamisessa, ravintoaineiden pilkkomisessa sekä imeytymisessä, sappihappojen tuottamisessa. Sillä on siis merkittävä rooli meidän terveyteen ja mielialaan.  Sanomattakin selvää, että jos sinne tarjoillaan turhan usein limsoja, alkoholia ja energiajuomia tai sokeria, eineksiä sekä muutoinkin yksipuolista ruokaa, olosuhteet hyvälle suolistobakteeristolle muuttuvat epäedulliseksi ja sitä kautta  haitallisten bakteerien ja patogeenien määrä kasvaa aiheuttaen tulehdusta sekä sen, että suoliston limakalvo menee huonoon kuntoon ja tiiviit liitokset alkavat löystyä eikä suolisto pysty enää suorittamaan tehtäviään. Vuotava suoli ei synny ihan hetkessä, vaan pikkuhiljaa ja pitkän ajan saatossa.

Suolistossa kulkee kaikenlaista niin sisäsyntyisiä kuin ulkoa tullutta. Kehon omissa reaktioissa syntyy aineita, jotka haitallisina pitää poistaa ja niin keho itse fiksusti tekeekin maksa, sapen, hien, virtsan ja ulsoteen kautta. Luonnollisesti matkaa tekee myös ruokasula, mutta myös ilman tai muun kautta suoleen on kulkeutunut toksiineja ja haitta-aineita (mm. lisäaineet, lääkkeet, ympäristömyrkyt jns.). Myös itse ulosteesta voi päästä elimistöön takaisin toksiineja, sillä vuotavassa suolessa immuunisolut eivät enää toimi tehokkaasti puolustaen elimistöä haitallisita mikrobeilta. Kun sulamattomia ruoan partikkeleita sekä muita toksiineja pääsee suolesta elimistöön, ongelmat ja oireet ovat sen mukaiset; ripuli, ummetus tai turvotus, päänsärky, väsymys ja vetämättömyys,  keskittymisvaikeudet, vitamiini- ja hivenainepuutokset, iho-ongelmat, lihas- ja nivelkivut, aivosumu sekä monet muut epämääräiset vaivat.

Kun ruoka-aineiden antigeenit kulkeutuvat suolen läpi elimistössä eri paikkoihin, ne aiheuttavat tulehduksen, autoimmuunireaktioita sekä ruoka-aineiden yliherkkyysoireita. Vuotavan suolen arvellaankin olevan mm. kilpirauhasen tulehduksen (hashimoto), reuman ja MS-taudin taustalla.

Vuotava suoli pystytään kuitenkin hoitamaan takaisin loistoonsa ja toimintakykyiseksi. Toki juurisyyn löytyminen olisi ensiarvoisen tärkeää ja tarvinnet lisäksi lääkäriä ja laboratoriotestejä avuksi.  Tervehtyäkseen limakalvo tarvitsee erilaisia ravinteita, vitamiineja, kivennäisiä sekä polyfenoleja sekä hormoneita. Itsehoitona ja terveydenhuollosta mahdollisesti saadun avun ja hoidon tukena tärkein on ruokavalio. Monipuoliset kasvikset, yrtit, juurekset, marja ja hedelmät hellivät suolistoa ja se oikeanlaista mikrobistoa. Lihaa kannattaa vähentää paranemisprosessin ajaksi ja korvata proteiinia esim. kasviproteiineilla. Hyvät rasvat ovat  myös ensiarvoisen tärkeitä. Hoidon tukena kannattaa käyttää laadukkaita maitohappobakteereja.

Suoliston kunnon paraneminen on pitkäaikainen prosessi, joten maltti on valttia! Esim. FODMAP -ruokavaliosta voit saada hyvät tulokset. Lukaisehan tästä, mitkä on suolta ärsyttäviä hiilihydraatteja!