Vaivaako vatsa?
Mikä ärtyvä suoli?
Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva, mikä tarkoittaa, että suoliston toiminta on jostain syystä häiriintynyt, mutta mitään elimellistä sairautta tai vikaa ei ole. Aiemmin tästä vaivasta on puhuttu ärtyvänä paksusuolena, mutta tutkimusten perusteella nykyinen käsitys on, että vaiva kattaa koko suolistoalueen ohutsuoli tai ylävatsa mukaan lukien. Usein puhuttaessa oireyhtymästä käytetään myös sen englanninkielistä termiä eli IBS, Irritable Bowel Syndrome.
Tyypillisimmät oireet ovat vatsakipu, turvotus, ilmavaivat sekä vaihtelevasti ummetus ja ripuli sekä tunne, että suoli ei tyhjene kunnolla. Oireet vaihtelevat yksilöiden välillä; osalle ärtyvä suoli on voimakkaasti ja negatiivisesti elämänlaatuun vaikuttava, ja osa taas saa oireita huomattavasti lievempinä. Tyypillistä kaikille kuitenkin on, että oireet ovat kausittaisia. On todettu, että vatsaoireiden lisäksi ärtyvästä suolesta kärsivillä on tavallista enemmän myös muita vaivoja, kuten masentuneisuutta, unihäiriöitä ja fibromyalgiaa, ja että vaiva on naisilla kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä.
Mistä se johtuu ja voiko sitä parantaa?
Oireyhtymän syntyä ei tarkkaan tunneta, mutta tiedetään, että vaivan taustalla voi olla mm. perinnöllisyys, suolitulehdukset ja sairastetut vatsataudit, psykologiset tai hermostolliset syyt tai suoliston häiriintynyt mikrobitasapaino. Myös antibiooteilla ja steriilillä elinympäristöllä arvellaan olevan vaikutus oireyhtymän puhkeamiseen, ja stressin on todettu pahentavan oireita. Diagnosointi on hankalaa, ja vaikka ärtyvä suoli todettaisiinkin, yksiselitteistä parannuskeinoa tai lääkettä vaivaan ei ole.
Tehokkain keino hoitaa ärtyvää suolta onkin itsehoito ruokavaliolla. Ruokavaliohoidon tarkoituksena on oireiden minimointi, eli kaasun tuotannon hillitseminen, ummetuksen ja/tai ripulin estäminen, suolistobakteerien epätasapainon korjaaminen sekä mahdollisesti kipua aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen. Mitään standardiruokavaliota ei ole, vaan testaamalla ja poissulkemalla on löydettävä itselleen sopivat ruoka-aineet.
Lisää kuitua ja sopivia hiilihydraatteja
Perinteinen hoito-ohje on lisätä kuitua ruokavalioon, ja nimenomaan liukenevaa kuitua kannattaa suosia. Ärtyvälle suolistolle sopivaa liukenevaa kuitua on mm. marjoissa, hedelmissä ja esim. psylliumissa. Sen muodostama geelimäinen rakenne helpottaa vessakäyntejä ja näin tasapainottaa suolen toimintaa kivuttomasti. Myös palkokasvit ja kaura sisältävät liukoisaa kuitua, mutta nämä taas voivat tuoda enemmän ongelmia, kuten kipua ja kaasua, suolistoon.
Liukenematonta kuitua on mm. leseissä ja viljojen kuoriosassa, eli täysjyväviljoissa, sekä useimmissa kasviksiisa. Liukenematon kuitu nopeuttaa suolen toimintaa ja auttaa useimmille ummetukseen. Mutta, monelle kuitenkin viljan kuidut aiheuttaa helposti turvotusta ja kipua. Niinpä suolisto-oireisen kannattaakin suosia yllä mainittuja liukenevia kuituja sekä FODMAP-salittujen kasvisten liukenematonta kuitua. Pellavansiemen sisältää sekä liukenematonta että liukoista kuitua, ja sitä suositellaan usein ummetuksen hoitoon. Pellavansiemen muodostaa geelimäisen liman, joka helpottaa suolen toimintaa.
Huonosti imeytyvien FODMAP-hiilihydraattien välttämisestä moni on saanut helpotusta ärtyvän suolen oireisiin. Näitä vältettäviä hiilihydraatteja on runsaasti mm. vehnässä, rukiissa ja ohrassa, palkokasveissa, kaaleissa ja sipuleissa, sienissä, pastilleissa ja purukumeissa, hunajassa, kivellisissä hedelmissä, maitotuotteissa sekä prebiooteissa, joita on muun muassa ns. vatsajogurteissa. Hiilihydraatin lähteinä olisikin suosittava mm. riisiä, kauraa, perunaa, hirssiä, tattaria, kvinoaa ja spelttiä, ja muita sallittuja raaka-aineita ovat mm. kurkku, tomaatti, lehti- ym. salaattikasvit, paprika, porkkana, kesäkurpitsa, munakoiso, kurpitsa, banaani, sitrushedelmät.
Suoliston bakteerit kuntoon
Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla paksusuolen kaasuntuotanto on lähtökohtaisesti suurempi kuin ei-sairastavilla, ja on myös todettu, että suolessa on epäsuhta hyvien ja huonojen bakteerien määrässä. Suoliston bakteeriflooran koostumus vaikuttaa aina siihen, mitä kaasua ja kuinka paljon sitä muodostuu. Tutkimuksissa on havaittu, että terveyttä edistävien bakteerikantojen kasvun tukeminen on helpottanut joillakin ärtyvän suolen oireita.
Tehokas bakteerien tasapainottaminen onnistuu esim. laadukkaan probioottipillerin ja FODMAPIN salliman monipuolisen sekä terveellisen ruokavalion muodossa. Suosi siis monipuolisesti kasviksia sekä mahdollisimman lisäaineetonta ruokaa. Vatsaoireista kärsivän on hyvä muistaa, että ns. vatsajogurtit- ja juomat sisältävät usein oligosakkaridia, esim. inuliini, joka ei sovi suolistovaivoista jo kärsivälle. Viime aikoina kasviperäisiä fytokemikaaleja ja niihin kuuluvia polyfenoleita on alettu tutkia tarkemmin, ja on saatu viitteitä, että näilläkin olisi hyödyllisiä vaikutuksia hyvien bakteerien muodostumiseen. Ärtyvän suolen näkökulmasta uutinen on hyvä, ja polyfenoleita on myös sellaisissa vihanneksissa, hedelmissä ja marjoissa sekä soijassa, jotka sopivat FODMAP-ruokavalioon.
Miten ruokavalio toteutetaan?
Kun ruoka-aineita rajoitetaan, jo parissa viikossa voi huomata oireiden helpottumista, mutta yleinen suositus on pitää 4-6 viikon tauko kussakin ruoka-aineessa. Tämän jälkeen ruoka-aineita tuodaan yksitellen takaisin ruokavalioon ja seurataan oireiden ilmenemistä. Tietysti niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat hankalia oireita, tulisi jatkossa välttää, ja niitä, joista ei aiheudu mitään tuntemuksia, voisi jatkossakin nauttia. On myös puhuttu, että siedättämällä elimistö saattaa tottua ruoka-aineeseen, joka aiheuttaa vain vähäisiä oireita ja etenkin jos sen käyttö on vähäistä. Niin kuin kaikissa ruokavalioissa, lopulta ruokailussa kokonaisuus olisi oltava mahdollisimman monipuolinen eikä rajoituksia saisi olla turhaan.
Tärkeää onkin ymmärtää, että FODMAP -ruokavalio ei ole välttämättä loppu elämän ruokvalio. Eliminaation jälkeen tuot takaisin ruoka-aineita ja niistä voit jättää ruokavalioon ne, jotka ei aihetua ongelmia. Eliminaatiovaiheen tarkoitus onkin saada suolisto paranemaan ja korjaantumaan, ja tähän pyritään juuri tiukalta kuulostavalta haitallisten ruoka-aineiden rajoittamisella. Tässäkin vaiheessa on hyvä käyttää suolistoa tukevia maitohappobaketeereita sekä kuituja.
Jos aihe kiinnostaa, tästä pääset lukemaan, mitä on FODMAP-hiilihydraatit ja täältä, mistä vuotavassa suolessa on kyse.