Elementit ja energiat gua sha hoidon taustalla

17.11.2024

Kaikki, mikä ympäröi meitä, koostuu energiasta, universaalista voimasta, joka liikuttaa maailmaa. Kiinalaisessa lääketieteessä tätä energiaa kutusutaan nimellä Qi. Ajatellaan, että kaikessa elollisessa virtaa elinvoiman energia Qi, eli se virtaa myös meissä ihmisissä. Kun energiat ovat tasapanainossa, pääsee Qi virtaamaan vapaasti ja tämä ylläpitää terveyttä. Jos virtaus häiriintyy, energia jumittuu tai sen määrä vähenee. Näin voi kehoomme muodostua epätasapainotila, joka voi vaikuttaa negatiivisesti niin kehon kuin mielen terveyteen. Kehon tasapainoon vaikuttaa myös kaksi vastavuoroista voimaa, yin ja yang. Ne ovat toistensa vastakohdat ja kaikki maailmassa ja ihmisen elimistössä on joko yin tai yang; feminiininen on yin, maskuliininen on yang, supistuva on yin, laajeneva on yang, kylmä on yin, kuuma on yang, kostea on yin, kuiva on yang, alapuoli on yin, yläpuoli on yang jne.. Kiinalaisen lääketieteen mukaan terveys on saavutettavissa vain, kun yin ja yang ovat tasapainossa, jolloin myös Qin energia pääsee virtaamaan vapaasti.

Qi virtaa energia-kanavissa, eli meridiaaneissa. Meridiaanit luovat oman verkoston, jotka ovat yhteydessä kaikkiin elintoimintoihimme; sisäelimiin, aistielimiin, kehon osiin, kudoksiin, tunteisiin ja ihoon. Elimistössä virtaa 20 meridiaania, ja päämeridiaaneja on 12. Qitä tulee olla kullakin meridiaanilla sopiva määrä ja kuten jo todettu, sen tulisi pystyä liikkumaan vapaasti. Jos Qin vapaa virtaus estyy, on seurauksena epätasapainotila; jossain on liikaa ja jossain liian vähän Qitä.

Yllä oleva liittyy hyvin vahvasti viiteen elementtiin, joita ovat vesi, puu, tuli, maa ja metalli. Viittä elementtiä voi kuvata myös viideksi vaiheeksi, sillä ne ovat seurausta toinen toisestaan sekä vastavoimien yin ja yang vaihtelusta. Qi kiertää merdiaaneilla myös viiden elementin mukaisessa järjestyksessä. Päivällä Qi kiertää kehon pinnalla ja yöllä se toimii syvemmällä huoltaen sisäelimiä yhdessä puolustusenergia wei-qin kanssa.

Ihmisen elimistössä viidellä elementillä on omat sisäelimensä ja ne ovat luonnollisesti vaikutuksissa toisiinsa. Sairaudet ja vaivat syntyvät edelleen siitä, kun jokin elementti joutuu häiriötilaan. Jos jokin elementti vahvistuu liikaa, sen seurauksena toinen heikkenee. Näin syntyy epätasapaino ja erilaisia oireita alkaa syntymään. Gua Shalla pystytään hoitamaan lihashuollon lisäksi myös merdiaaneja sekä akupisteitä, joilla saadaan parannettua energiavirtauksia ja siten edistettyä terveyttä. 

5 elementtiä


Puu

Puu on luovuutta ja innostuneisuutta. Siinä on visualisoinnin energiaa, seikkailua, päämäärien asettamista ja eteenpäin menoa. Puu edustaa kaiken alkua; aamu, syntymä, kasvu. Sen vuodenaika on kevät. Puun elemetin piirteet ovat mm. empatia, lempeys ja viisaus, mutta toisaalta turhautuneisuus ja viha. Kehossa puun elementtiä on mm. jänteissä, kynsissä, sidekudoksissa, lihaskalvoissa, ja puun heijasteet ovat maksa ja sappirakko.

Tuli

Tuli on energinen, kuuma, innostunut. Se on lämmittäessä miellyttävä, mutta polttaessaan tuhoava. Tulen elementtiin yhdistyy ilo, nauru, elinvoima, karisma, aitous sekä levottomuus, paniikki, maanisuus ja temperamentti. Tuli on yksi voimakkaimmista elementeistä. Se symboloi voimaa, intohimoa, energiaa ja muutosta. Tuli voi tuoda valoa ja lämpöä, mutta se voi myös tuhoaa. Sen kaksoisluonne heijastaa elämän todellisuutta, jossa voima ja haavoittuvuus ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Tuli on usein liitetty luovuuteen ja inspiroivaan voimaan. Se toimii myös symbolina muutokselle ja transformaatioille, jotka ovat välttämättömiä elämän kiertokulussa. Tulen vuodenaika on kesä. Kehossa tulen elementtiä on verisuonten kudoksessa sekä kielessä ja tulen elimet ovat sydän, ohutsuoli sekä sydänpussi.

Maa

Maa on vakautta, hedelmällistä ja turvallista. Maa edustaa kärsivällisyyttä, oikeudenmukaisuutta ja rehellisyyttä, mutta on myös vaativa, tunne-elämältään vellova. Maan elementti symboloi myös konkreettista todellisuutta, aineellisuutta ja houkuttelee meitä olemaan läsnä tässä hetkessä ja arvostamaan luonnon kauneutta ja rikkautta. Vuoden aika on loppukesä/varhainen syksy. Maa elementin elimet ovat perna, haima ja vatsalaukku. Kehossa elementtiä on lihaksessa sekä suussa.

Metalli

Metalli on arvoja ja periaatteita, irtipäästämistä tarpeettomasta, perfektionismia mutta toisaalta vaurautta, riippuvuutta, masennusta. Metalliin liittyy myös vanheneminen ja kuolema. Metallin vuodenaika on syksy. Sen elimet on keuhkot ja paksusuoli, ja metallin elementtiä on ihossa.

Vesi

Vesi on pehmeää tai voimakasta, se muuttaa muotoaan. Vesi on rohkeutta ja pelkoa, elämän alkuperää, feminiinisyyttä, luovuttaa ja tunteellisuutta. Se on elämän lähde, ja sen kyky muuttaa muotoa tekee siitä erinomaisen symbolin joustavuudelle ja sopeutumiskyvylle. Veden vuodenaika on talvi. Kehossa sen elimat ovat munuaiset ja virtsarakko, ja veden elementtiä on luussa ja luuytimessä sekä korvissa. 

Lähteet:

Superfiilis, Gua Sha terapeutti koulutuksen materiaalit

https://www.thomsonmedical.com/blog/tcm/5-elements<br>

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/what-qi-and-other-concepts<br>

Kuva: Brett Jordan: https://www.pexels.com/photo/yin-and-yang-printed-on-paper-5138933/